top of page
ADD en ADHD.jpeg

ADD en ADHD

Wat zijn kenmerken van ADD en ADHD?

ADHD is een ontwikkelingsstoornis die wordt vastgesteld door een kinderpsychiater of orthopedagoog. Het drukke gedrag bij ADHD is structureel en niet gebonden aan situaties of personen. Het is een aandachtsstoornis waarbij kinderen vaak aangeven dat hun hoofd zo “vol” aanvoelt. Een aantal kenmerken valt op: er is een aandachtsprobleem; je kind laat zich snel afleiden door prikkels uit de omgeving, er is weinig focus, het heeft o.a. moeite met luisteren en plannen en organiseren. Daarnaast is er sprake van hyperactiviteit; het kind kan moeilijk stil zitten en kan zich slecht ontspannen. Impulsiviteit; je kind duikt in een situatie zonder over de gevolgen na te denken, en kan er op allerlei momenten van alles uitflappen. De grootste problemen doen zich voor bij het taakgericht werken op school waarbij concentratie nodig is, of als er in de klas rustig gedrag van een kind verwacht wordt. Het ontladen van spanning (overprikkeling) vindt vaak thuis plaats. Het kind kan zowel op school als thuis “vastlopen”. Een aantal kenmerken komt al vóór het 7e levensjaar voor. Een kind met ADHD is daarnaast vaak heel creatief en spontaan, gevoelig en zorgzaam, heeft veel energie en een groot gevoel voor humor.

Het verschil in kenmerken tussen ADD en ADHD

ADD kenmerkt zich grotendeels door dezelfde kenmerken maar onderscheidt zich van ADHD door het ontbreken van hyperactiviteit en impulsiviteit. Het kind kan juist rustig, verlegen bedachtzaam of dromerig overkomen. De vergeetachtigheid en passiviteit komen voort uit onmacht. Deze kinderen kunnen niet altijd hun capaciteiten inzetten voor hun verdere ontwikkeling. Aandacht voor het zelfbeeld is van belang. Het komt in de praktijk echter voor dat de symptomen een andere oorzaak hebben dan ADHD en ADD. Het is belangrijk dit goed te onderzoeken.

ADHD ADD.jpeg

Wat kan de kindercoach voor een kind met ADD of ADHD betekenen?

De kindercoach kijkt niet naar de diagnose die een kind heeft, maar gaat aan het werk met wat het kind te leren heeft. De kindercoach gaat samen met je kind onderzoeken welke manieren kunnen helpen om het volle, overprikkelde hoofd leeg te maken. Daarbij gaan we eerst op onderzoek hoe het brein werkt, wat zijn de aanleidingen die het drukke gedrag verergeren? Wat ervaart het kind zelf? Hoe wordt er binnen het gezin omgegaan met aandacht, prikkelverwerking en impulsbeheersing? Is er aandacht voor structuur, overzicht en duidelijke regels? Wat heeft het kind nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen?

Samen kunnen ouders en kind ontdekken wat er allemaal al goed gaat, wanneer het naar wens verloopt en wie daarbij het beste kan helpen. Uitgangspunt is dat het kind goed is zoals het is.

Meer weten over wat ik voor jou en jouw kind kan betekenen?

LOGO'S SITE_LOGO SITE kopie.png

begeleidt jouw kind om het beste uit zichzelf te halen

bottom of page