top of page
Faalangst.jpeg

Wat is faalangst en wanneer wordt het een angststoornis?

Elk kind voelt zich weleens angstig. Angst is geen fijn gevoel, maar heeft wel een functie: het beschermt je tegen gevaar doordat je een bedreigende situatie gaat vermijden. Angst varieert in ernst van een ongemakkelijk gevoel tot een vreselijke paniekaanval. Sommige angstklachten duren maar even en andere blijven vele jaren. Er zijn angsten die passen bij de ontwikkelingsfase van een kind die vanzelf weer overgaan, deze kunnen veelal als normaal beschouwd worden. Bijvoorbeeld angst voor de dood. Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen een onderscheid gaan maken tussen dat wat echt is en wat fantasie is. Rond die leeftijd komt het besef dat de dood definitief is.

Faalangst

Angsten zijn er in vele vormen, van monsters onder het bed, angst voor honden tot faalangst. Bij faalangst ligt het accent op het bang zijn om fouten te maken en legt het kind de lat voor zichzelf enorm hoog. Meestal is er dan ook sprake van perfectionisme en wordt er veel stress ervaren, met vaak lichamelijke klachten (zweten, hyperventilatie, hartkloppingen) tot gevolg.

Faalangst en Angststoornis.jpeg

Wanneer wordt angst een angststoornis?

Men spreekt van een angststoornis wanneer de angstklachten erger zijn en langer duren. Ook spreken we van een angststoornis als deze klachten het dagelijks functioneren thuis en op school (en daarmee dus ook de ontwikkeling van een kind) belemmeren. Angst heeft invloed op de gedachten, gevoelens en gedrag van het kind. Er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan.

Hoe kan de kindercoach een kind met een angststoornis helpen?

De kindercoach gaat samen met het kind de angst uitvoerig in beeld brengen. Zo gaan we onderzoeken waar de angst precies over gaat, waar je kind nu het meest bang voor is, en welke gedachten daarbij een rol spelen. We gaan uitzoeken wat er dan precies gaat gebeuren in zijn beleving. En of het in werkelijkheid al eens gebeurd is met het kind of iemand in de directe omgeving van het kind. Het gaat erom dat je kind leert omgaan met de angst, en ontdekt hoe je eigen gedachten je daarbij kunnen helpen. Het kind leert op zichzelf en het eigen gevoel te vertrouwen. Het einddoel is dat je kind zich weer veilig en ontspannen gaat voelen.

Benieuwd wat ik voor jou en jouw kind kan betekenen als kindercoach?

LOGO'S SITE_LOGO SITE kopie.png

begeleidt jouw kind om het beste uit zichzelf te halen

bottom of page